Нямам заповед за спиране на ремонта, казва той и изпрати до

...
Нямам заповед за спиране на ремонта, казва той и изпрати до
Коментари Харесай

Бизнесменът Стамов прокопал 10-метрови тунели под Главната в Пловдив, за да свърже два имота

Нямам заповед за прекъсване на ремонта, казва той и изпрати до “24 часа ” мнение, подписано от зам.-министъра на културата. В него е посочено, че строителните дейности трябва да бъдат следени от археолог
10 семейства са в смут, че структурите на постройките им са нарушени

Все отново със заповед на кмета на район  “Централен ” Георги Стаменов от 25 ноември противозаконният градеж е спрян

Нямам никаква заповед за прекъсване на ремонтите, които правя в парцелите си на основната улица в Пловдив. Не съм на адреса.

Това твърди предприемачът Мирослав Стамов пред “24 часа ”, против който върви следствие за прокопаване на подземни тунели, които разрушават антични структури. Той отхвърли среща очи в очи с екипа ни с пояснение, че е на заравяне.



  Изпрати обаче по вайбър скици и документи с дата 21 юли 2021 година Под единия от тях стои подписът на зам.-министъра на културата Пламен Славов. Той категорично е показал, че ремонтите би трябвало да бъдат следени от археолог. А подобен експерт не е имало, когато Стамов е копаел без да пита
Истински лабиринт от подземни тунели се вижда в две здания на едно от най-централните места в Пловдив - на 200 метра от Римския стадион. На места тези тунели са на дълбочина от 10 метра. От Икономическа полиция започнаха следствие по случая.

Според археолога София Христева има заплаха рововете на Стамов да са стигнали до източния бранш на Римския стадион, който не е изследван.

Хората с парцели в двете здания на ул. “Княз Александър Батенберг ” 5 и 7, където и Стамов има съсобственост, са мощно обезпокоени, че структурите са нарушени. Бизнесменът има два жилището, магазин и етаж на посочените адреси. Десетина от съседите му са завели дело против него за безчинство и нахлуване в непозната благосъстоятелност.

“Напълно допустимо е тунелите му да са стигнали доникъде на ул. “Княз Александър Батенберг ” (главната улица на Пловдив, която е ансамблов монумент - б. а.) в едната посока и до Римския стадион - в другата.  



Подземните проходи не са единствено под двете къщи, в които предприемачът има парцели, а не престават и под прилежащите. Никой не знае до каква степен и в какви направления е траял ”, разяснява юрист Гено Василев, който съставлява ползите на засегнатите.

Общият зимник на постройките сега съставлява лабиринт, в който на входовете на тунелите са инсталирани солидни железни порти и укрепителни стоманени структури, видя кореспондент на “24 часа ”. Има пропукани стени и съществени опасения, че една от постройките е нестабилна и с нарушена структура. Първата, подала сигнал на 12 ноември т.г., че се правят противозаконни поправки, е Светлана Варадинова.  

“Имаше поредност от дъждовни дни през октомври и тогава пътеката, която води до входа на постройката, просто пропадна. Така разбрахме, че долу се копае ”, описа тя. Тогава Стамов обяснил, че укрепва основите и желае да свърже с британски двор собствеността си в два парцела. Казал, че има позволение и работи с план и че е подхванал укрепителни дейности след координиране със експерти, тъй като парцелът му бил в спешна обстановка.

Бизнесменът е опасал с видеокамери всички здания, в които има благосъстоятелност. “Така непрестанно ни управлява и знае кой влиза, кой излиза. Вероятно информацията му е била нужна, с цел да изнася чували с пръст и трошляк от мазетата ”, описа един от съседите. 

В най-неблагоприятна обстановка е Светлана Варадинова, която живее в една постройка със Стамов на ул. “Княз Александър Батенберг ” 7. Там е адресната регистрация на предприемача.

“Той ни плаши непрестанно и споделя всевъзможни митове за себе си. На сина ми е обяснявал, “че работи мафиот ”. Хвалил се, че е масон, че има бизнес с диаманти и че е почетен консул на Италия (почетният консул на Италия в Пловдив е Джузепе де Франческо - б.а.). Представял се е за юрист, за счетоводител. Последната му версия е, че има огромен бизнес в Щатите ”, описа Варадинова.

Официално Мирослав Стамов се занимава с фешън бизнес, в Пловдив има няколко магазина. На негово име в комерсиалния указател обаче има регистрирани 7 компании. Първата е от 1989 година за произвеждане на осветителни тела.

През 2016 година записва и компания с предмет на активност строителство, поправки и проектантска активност. Съдружник е във компании за ресторантьорство, хотелиерство, реклама и туризъм.
За хората обаче е необяснимо по какъв начин е съумял за 1 година да купи толкоз парцели в идеалния център. Негови са магазин и два жилището на ул. “Княз Александър Батенберг ” 7, както и третият етаж на № 5.



  Негова е и постройката на гърба на двете къщи откъм улица “Отец Паисии ” и голяма ъглова старинна сграда, която от години е покрита с ремонтни строителни платна (бивша пицария).

“В имотния указател има 40 страници информация за неговите покупко-продажби. Почти за всеки парцел или Стамов съди някого, или някой него го съди ”, описа Гено Василев.

Седмица след многочислените тъжби на съседите на място пристигнали проверяващи от община Пловдив – регион “Централен ”, археолог от локалния музей и полиция.

“При инспекцията констатирахме, че под двете здания на ул. “Княз Александър Батенберг ” 5 и 7 е опустошен отчасти монумент на културата, каквито са и двете здания в отбор и поединично.
Правени са изкопни действия без наблюдаване от археолог
Оттам минава източната стена на Античния стадион на Филипопол. И е изцяло допустимо изкопните работи да са стигнали до такава степен ”, описа пред “24 часа ” археологът София Христова, която е взела участие в огледа.

Проверяващите съумели да видят, че е копано в дълбочина и при всички случаи е достигнато до археологически пластове. Със заповед на кмета на регион “Централен ” Георги Стаменов от 25 ноември противозаконният градеж е спрян. Сигнализиран е Инспекторатът на Министерството на културата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР